Thursday, April 14, 2011

*


semalam saya sempat singgah kekedai buku. di Rak ada buku baru tulisan seorang penulis tempatan yang masih muda tetapi besar namanya .
Aku ambil. Cantik juga covernya, macam biasa. Aku selak, baca mukasurat pertama. Ayat-ayat awalnya meyakinkan....sehinggalaah aku baca "....keturunan Melayu-German itu". stim aku terpotong.Aku terus letak buku tu kembali ke rak dan terus bercadang untuk tidak terus membacanya lagi.

ada beberapa jenis stereotype dalam sastera/penulisan tempatan yang memualkan aku.
Ini adalah antaranya;

1) Hero yang baru pulang dari oversea, particular Europe kembali kepangkuan ibu/keluarga dan kampung untuk mengubah suasana norma landskap tempatan.

2) rujukan pada nama-nama negara/daerah/kawasan Arab yang boombastik.

3)Melayu yang khawin dengan orang putih dan mempunyai susur galur keturunan dari Eropah.

4) Remaja yang educated yang punyai nama yang pelik-pelik.

5)Anak perempuan yang speaking English dengan ibunya, akhirnya dia akan jatuh hati dengan pemuda Melayu yang suka makan belacan.

6)Yuppies wannabe

7)pemuda educated yang cuba mencari kegemilangan Melayu lampau, tapi/dan tak pernah baca Sejarah Melayu.

8)watak perempuan tomboy yang akhirnya bila dia diperempuan, rupa-rupanya seorang gadis yang cantik dan lemah lembut.

9)Kerbau yang boleh berkata-kata

10)Pemuda hensem yang pergi ke negara Arab untuk soul searching (sebab pantai Terengganu dah tak selamat).

11) Professor Budaya dari luar yang datang Malaysia dan menunjukkan pada rakyat tempatan yang mereka ada budaya terpinggir yang harus dibanggakan. Dan jika di pertontonkan pada orang luar mereka akan suka dengannya.

12) Jika ayahnya bekerja sebagai nelayan, anaknya disekolah akan terabai dan selalu ponteng sekolah.


"Arts worse enemy is good taste"- Marcel Duchamp.

3 comments:

syahrulfikri said...

3 sekawan dari pelbagai bangsa - Melayu, Cina & India. Nama Ahmad, Lee dan Muthu.

l.i.f.e said...

sekali sekala jengah aku kat FBM hari sabtu atau ahad eh...

saat omar said...

wah Shila, ngajo ke belajo?