Monday, February 21, 2011



Aku rasa aku perlu buat ini;menulis sesuatu tentang Sudirman.

Walaupun ada dalam history channel, dan ianya cukup untuk menggamit memori tapi macam biasa banyak lompong. Yes, bagaimana docu satu jam boleh berlaku adil pada penghibur yang tak ada galang gantinya.
.

Membesar sebagai kanak-kanak diawal tahun 80an, dan memintai muzik tempatan kau tak boleh lari dari pengaruh lelaki ini. Ya pada masa itu memang kita mendengar dan memberi perhatian pada lagu-lagu tempatan.

Antara lagu Sudirman yang terawal aku ingat begitu dekat dengan aku adalah Jururawat Jamilah. Its funny its fun. Easy to digest for young kids like me. That’s closer to Boradway –like-performace ever to me.

Dan kemudian ada babak Sudirman menyanyi diatas panggung wayang Federal. AKu cari babak itu dalam You Tube tapi takde. Ya kebanyakan segmen hiburan dalam RTM samada bad in color ataupun dah lupus. Pity.

There and then Sudirman . yes before Michael Jackson ever hit the storm with Billy Jeans and Beat It.

Tak keterlaluan kalau dikatakan bahawa Sudirman adalah penyanyi tempatan pertamayang boleh digelarkan sebagai penghibur. Sebelum itu all singers are singer. Ah siapa pun penyanyi 60 atau 70an yang juga seorang penghibur?

Jerrfyrdin? A Ramlee?
Dj Dave, Hail Amir adalah cuter. But theyre not penghibur. At least not like Sudirman. Sudirman bawa definisi baru dalam hiburan pentas.

Sudirman complex the performance as one packed full of assemble.


Apa yang docu itu gagal mengutarakan adalah the first period of Sudirman album dia adalah meraikan rakyat marhain. Dia menyanyikan peoples power lama sebelum The Smith buat.

Dan sehingga sekarang takde yang boleh buat apa yang beliau dah lakukan. Aku memang sellau admirer lirik2 lagu diawal 80an yang dinama benih-benih intellectual mula bercambah pada lirik2 lagu tempatan. Walaupun tak menyeluruh (tema utama masih cinta) tetapi mulai kenampakan lirik2 rakyat terutama dari band-band macam Kembara , Alleycats dan sudah tentunya Sudirman. And until now nobody have done what he have done. Lagu macam Hidup Sederhana Basikal tua, Aku Seorang Penganggur, Pulang Dari Kilang You cannot find a more socialist songs than that. Woody Guthrie pun tak pernah menyanyi lagu being a jobless with so much fun and exciting!

Sebagai penynayi aku doubt Sudirman mempunyai suara yang baik. At least tak sebaik Jamal Abdillah atau David Arumugam. Sebagai penyanyi Sudirman lebih dekat dengan Billy Corgan. Penyanyi lelaki yang mempunyai suara yang pelik. But it works. For Sudirman it works. Tetapi ada. Dia menyanyi lagu yang paling sedih selain dari Sudirman. Cuma dengar balik lagu Pelangi Petang, Kehadiranmu,Terasing
Dan dia jua menyanyi lagu asli dengan baik.
Dan aku masih dengan pendapat aku yang kalau Melayu nak dianggap penyanyi yang baik, dia kena pandai menyanyi lagu Asli.

Tapi kita tak akan lupa tentang Sudirman. Selagi kita menymabut 31 Ogos, kita akan sentiasa mendengar suaranya dicorong radio dan tv.


Selepas P Ramlee, dialah penghibur kita yang paling berpengaruh.

Yang paling mengecewakan bagi aku adalah ketiadaan hero baru untuk generasi baru. Tanya budak-budak sekarang siapa hero mereka dan mereka tak boleh jawab. Lagu apa yang mereka dengar? Atau mungkin kita tak mendengar muzik tempatan lagi.

So if u pity your children(When u have one) Buy his albums. (Or download if u will) make them listen to Sudirman’s. hanya lepas tu boleh bagi diaorang dengar Rammstein ataupun Kings of Leon.

2 comments:

ryann said...

tiada siapa menghampiri p.ramlee. tiada siapa juga mendekati sudirman. sentiasa diingati.

MOLOKO said...

lagu fav aku dari beliau masa kecik2 dulu is lagu titled TOYOL!