Tuesday, November 23, 2010

:)

1
pagi pukul 9 pagi Shah Moloko sms
"Salam-Syukur Alhamdulillah..After almost 18 hours waiting in pre labor room, wed, 24 11 2010 at 7.50 am, Hasma safely deliver a healthy baby girl, weighing at 2.96 kg. both mama & baby are in good condition. The baby will be name Hana Sufia(yg baik hati lagi bijaksana) tqvm

AKu reply
"18 hours? Lol lamanya...Alhamdulillah semuanya selamat. Hana Sufia almost share same birthday as naufal....tahniah"

Tahniah Shah Moloko and wife Chema. Its going to be a brand new day and brand new adventure for both of u.




2
Gaji keluar.
Bila gaji keluar aku akan spend sedikit untuk makan yang sedap-sedap. jadi aku pun bergegas ke kedai makananan yang sudah lama aku idam idamkan. Bukan Tony Romas, Bukan TGI Friday, tapi ehem ehem.....KFC.

Aku teringat tentang JCorp dan tan Sri Muhammad Ali, lelaki yang sama berambut putih macam Colonel Sanders itu. In a way kedatangan aku ke KFC dengan perut yang lapar adalah sedikit sebanyak membantu perniagaan orang Melayu.
Business Jihad katanya.

Tan Sir Muhammad Ali memang few among usahawan Bumiputra yang berjaya. Aku pernah melihat dia membentangkan. hes a funny guy, charming dan inspire. Dia pernah jatuh ketika gawat dahulu dan kini dia kembali kekemuncak perniagaannya. I alway admirer orang yang dah jatuh tapi boleh bangun balik. )bangun katil tak dikira ok)

Aku parking motor.
Aku beratur depan kaunter. Niat aku cuma satu, nak makan burger KFC.

"Ye bang order apa?"
Err...." Kali ini aku nak cuba makanan yang aku belum pernah makan sebelum ini. Alaskan Fish Burger! Yeah cantik gamabrnya kat atas kaunter tu.
Perfect choice for a good evening.

"OK kasi saya combo Alaskan Fish Burger satu" aku tersenyum.
"BURGER IKAN satu!!" Jerit perempuan kaunter itu kepada kawan-kawannya dibelakang dapur.

"EH excuse me! this is not some ordinary Burger Ikan you know. This is Alaskan Fish Burger ok, kata aku dalam hati. Tolong respek sikit.

Aku kecil hati.

harganya tepat RM10. Aku bayar dan gendung tray yang berisi air Pepsi dan kentang lenyek itu kesebuah tempat duduk yang sunyi.

Macam biasa, mungkin kerja didapur banyak sangat, burger aku masuk tak siap. Aku dibagi nombor. Aku kena duduk dulu nanti diaorang hantar burger kat aku.

Aku pun duduk mengelamun sorang-sorang. Dalam fikiran aku membayangkan betapa sedapnya ikan dari Alaska berbanding ikan dari Kuala Selangor.

10 minit kemudian datang pekerja bertopi dengan Burger Ikan Alaskan aku. Aku bukak penutup plastiknya-dalam hati aku menjerit.

"INI BURGER KE KUIH oi!!"

besarnya dua baris jari aku.

Aku terus menyumpah. Makan hati. Kecewa.

Seriuslah sikit kalau nak berniaga. Janganlah niaya orang working kelas macam aku ni KFC oi.
Kedai tepi jalan tu pun rotinya besar lagi harganya tak sampai RM3.
Ni nak jual Burger ke nak jual kuih? Come onlah.
Sepuluh ringgit aku bayar ni ok.
Ini je yang kau bagi aku? Bila lu nak tolong Melayu, Melayu buat palat kat kau.

Lu pergilah tengok Burger King punya burger besar mana.
Tak reti buat burger janganlah jual burger oi!




Butohlah KFC :)

4 comments:

JudGe JawS said...

hahaha.. tu la makan tak ajak org.. hahaha..

saat omar said...

heh....burger ciput malu nak ajak org.

syahrulfikri said...

pergh marah nye abang....

MOLOKO said...

Chema makan dinner plate hot & spicy a nite before she's admitted..fuhhh..24 hours without a proper sleeps..pure adrenaline dude..takkan aku lupa