Wednesday, February 17, 2010

Najwa Karam: The Best of Lebanese and the golden ratio












Taken from Stars News Januari 10, 2010.
Najwa Karam considered a first class terrorist by Israelis
January 10, 2010 12:01 am AllArabStars.Com Stars News

The famous Lebanese artist Najwa Karam received death threats from Israeli authorities, where they described Najwa as being a danger to the Israeli people and that she is also a first class terrorist.
The threats started after a series of live concerts that Najwa held recently in the Jordanian capital Amman and many of the Palestinian fans came to see her.
During her performances Najwa sang many patriotic songs and the Israelis believe that she is calling out for extremist acts against the Israeli people and civilians. They are also accusing Najwa of encouraging her fans to hate Israel.
As for Najwa, she said that she won’t pay any attention to these threats and that she will continue her musical journey. She also adds that she will stay on the same path even though that would cost her to die as a martyr."
Life is all about to try something different./Hidup ini adalah untuk mencuba sesuatu yang baru.
Good art tumbuh dimerata tempat, kata seorang falsafah Cina zaman feudal dahulu.
And art, if it doesn’t find u , u have to go looking for them.
.
Aku mencari, dan aku bertemu dengan Najwa Karam.
.
Najwa Karam hanyalah sebilangan dari penyanyi arab wanita yang popular. Ini termasuklah Ummi Kalsum, Fairuz, nancy Ajram, Warda, Samira Said, dan masyalllah banyak lagilah. Dan kehebatan serta kelunakan suara mereka ini masyallah…seperti yang dikatakan oleh Bob Dylan sendiri. Katanya SheShe's great. She really is. Really great." . Kalau Bob Dylan, yang memperkenalkan ganja kepada The Beatles dah puji Ummi Kalsum, maka pujian itu haruslah diambil serius ye.

Ada beribu juta penyanyi arab. Arab sebuah negara yang besar. Adda abnyak penanyi bagus.
How to define a good singer? For me a good singer always the emo one. Tanya Thom Yorke kalau tak percaya. Dan Jeff Buckley yang menjadi inspirasi Radiohead ketika membuat album The Bends.
Dan perempuan mana yang paling emo dalam dunia ni kalau bukan perempuan Arab?
Kalau tak percaya tengok berita, bagaimana lagaak fizikal mereka ketika saudara mara mereka mati kena tembak dengan Yahudi? Orang melayu ada meratap macam tu? Orang Putih ada macam tu? Takde. Orang Arab sama je ratap hibanya. The verdict is Emo people always sing better.
Whats
Najwa Karam ghanyalah sebilangan dari penyany iarab wanita yang popular. Ini termasuklah Ummi Kalsum, Fairuz, nancy Ajram, Warda dan masyalllah banyak lagilah. Dan kehebatan serta kelunakan suara mereka ini masyallah…seperti yang dikatakan oleh Bob Dylan sendiri. Katanya SheShe's great. She really is. Really great." . Kalau Bob Dylan, yang memperkenalkan ganja kepada The Beatles dah puji Ummi Kalsum, maka pujian itu haruslah diambil serius ye.
Kembali kepada Najwa Karam. Album pertama beliau berjudul Ya Habayed (my loved one) lagu yang sama yang membuatkan aku teruja kepadanya. Album ini sditerbuitkan pada tahun 1989. Dan setakat ini beliau telah merakamkan 18 buah album. Album yang melonjakkan nama Najwa Karam adalah dari album keempatnya yang berjudul Naghmet Hob (also romanized as Naghmat Hob) pada tahun 1994. Album pertama Najwa Karam dari label Rotana yang terkenal itu. Ianya album yang melonjakkan nama najwa Karam sebagai bintang di persada muzik Arabic. Tak complete kalau berbicara tentang muzik Lebanese tanpa bercakap tentang najwa Karam.
Aku ada alasan aku sendiri kenapa aku tertarik dengan muzik Arab. Yang pertamanya memang aku nak expendkan minat pada muzik agar ianya berbagai genre. Dan yang paling utama sekali adalah, muzik arab ada sentimental valuenya pada aku. Entah kenapa ia mengingatkan aku pada bulan Ramadhan. Dan akhirnya muzik ini menggamit aku pada satu zaman kerinduan. Mungkin juga dari segi psikologinya mungkin ketika lapar membuatkan alunan muziknya terasa ebih sedap atau lebih mendayu. Mungkin. Tetapi ada sesuatu tentang muzik arab yang dekat dengan diri aku. Feels close to home. Dan suaranya? Masyallah..suara penyanyinya memang …. Even penyanyi sekarang ini sebenarnya sama taraf dan sama level dengan penyanyi classic orang ptuih (dan juga orang hitam) seperti Nina Simone, Dusty springfield, dan termasuklah Queen of Soul sendiri Aretha Franklin.
Nilai sentimental adalah elemen utama kenapa aku leibh teransang dengan muzik Arabic ini. Seperti contoh ianya berlaku ketika aku masih kecil.Dikampung, rumah aku berjiran dengan seorang nenek yang mengajar budak-budak mengaji Quran. Dan biasanya selepas tamat mengaji dia akan memasang lagu-lagu Arab yang aku pun tak tahu siapa penyanyinya. Ini diselit sekali sekala dengan kumpulan2 nasyid tahun 80an dan juga termasuklah Ahmad apa entah aku lupa. Bunyi itu terus mengingatkan aku pada zaman ketika aku naif. Dan setiap kali aku mendengar lagu Arab, setiap kali itu juga aku terimbau zaman kecil aku yang pure.

Shah, kalau pergi tanah Aerab tu cuba usha-usha CD Najwa Karam ni ye :)

2 comments:

MOLOKO said...

Di Jeddah ni haram album cam penyanyi cun meletup nie..album orang mengaji banyak lagi murah..

Insyaallah..kalau aku ke Dubai, aku Cari bro..aku tetap fan Nusrat cam Jeff Buckley cakap- NUSRAT..he's my ELVIS

Anonymous said...

ada 2 reason kuat kenapa aku boleh layan lagu Arab ni....

1) Kalau rock orang putih boleh buat kau goyang kaki, Arabic music boleh buat kau goyang kepala....

2) Vocal...The best Arabic singer like najwa Karam, nancy Ajram, Oum Kalsum, Fairus dll ada suara emas. Dan juga sebutannya lebih sedap berbanding penyanyi mat saleh. Kenapa?sebab penyanyi Arab ada konsep Idgham Maalghunnah dan lain-lain Idgham. Mereka ada GHO....Contoh Cuba dengar lagu Khayarouni oleh najwa Karam. Ini yang penyanyi orang putih walau sebaik manapun seperti mariah carrey or Whitney Houstan tak boleh sampai...
Some Britain ada cocney accent yang cantik. tapi tak digunakan oleh penyanyinya seperti dusty Spitngfield, Adele atau Lily Allen. Mereka menyanyi ikut loghat English yang standard. so rugi ah....kalau menyanyi dengan loghat lebih pekat akan lebih sedap dan 'raw'


-SAAT