Thursday, October 15, 2009

HSB


Ada Pepatah terkenal yang aku nak pakai disini; Its not what u wear, its how u wear what u wear. Kata mereka.
Dan dalam filem /teater aku boleh katakan sebagai; its not the movie u see, its HOW u watch the movie u see.
Masa telah membuktikan. Aku sendiri mengalaminya dan.ianya hanya tinggal legenda sekarang tetapi pada tahun itu, Dengan filem2 Melayu seperti Pernikahan Berdarah, Riang Tirana,Isabella, Fenomena dan lain-lain lagi .or in another way to put it, filem yang bodoh pun akan jadi fun kalau kita ‘pandai layan”


Itulah yang aku rasa ketika aku menonton filem ini. Wait a minute, bukan niat aku nak cakap papadom ni filem bodoh..Listen to this ok….

Maka pergilah aku menonton PAPADOM dicineplex berhampiran, Pengalaman beratur nak beli tiket sudah cukup menyeronokkan aku.
Berderet makcik2 yang berpakaian songket cantik, perempuan diantara umur 40 ke 50an semuanya nak tengok PAPADOM
Adakah mereka lari dari mesyuarat agung UMNO?
Tidak mungkin dari PWTC mereka mengelat sampai ke Bukit Raja?
Pedulikan mereka dari mana dan lari dari apa. Hari itu sebaris panggung wayang itu penuh dengan makcik2 tua.
This gonna fun ,I said to myself.
Aku suka dengan situasi ini. Sudah tentunya meriah dengan gelak ketawa makcik2 ini fikir aku. Boleh juga aku mintak popcorn pada mereka tengah file mini nanti, fikir aku lagi.
Ketika aku duduk seorang, menceha 3 orang awek Cina melepasi aku. Wah! Awek Cina pun tonton filem Melayu sekarang? Ini dah bagus. Sudah tentu mereka bukan datang menonton kerana nak tengok Harun Salim bachik fikir aku lagi. Ah aku nak racial remarks aku. …

So itulah pengalaman aku menonton PAPADOM. Aku dikelilingi jejaka sunti dikelilingi oleh makcik2 anggun berdandan dan awek Cina yang cun. Mana filem ni jadi tak best? Ketawa mereka yang kuat je dah cukup membahagiakan aku. Nasib baik takde gigi palsu yang melayang kedepan stage…..

PAPADOM…………
Namanya mudah saja untuk diteka. asal dari gabungan PAPA dan SAADOM. Satu yang Mia suka dan tak boleh dipisahkan sejak dari kecil.
Tapi kenapa sebagai melayu, Saadom berjaya kaya sebagai penjual gerai makan? Kenapa bukan bukak kedai motor atau repair air cond?

Mudah sahaja….sebagai lelaki overnight apa yang attract Afdlin selain dari food? (hey This is not racist jokes ok cause I myself consider as fat heh) maka filem ini pun revolve around food.

Kenapa di Penang?
1) Papadom banyak dijual di Penang(berasal?)
2) Penang ada view yang cantik rumah2 kedai yang lama (walau tak banyak dipaparkan)
3) Untuk selaraskan dengan boria yang digunakan sebagai intro dalam filem (manalah produksi dapat budak2 ni?)
4) Nak bagitahu yang org prefer masuk UiTM dari USM (haha just kidding )

Well anyway ,just like one review question “kalau Mia dapat 20 A kenapa dia memilih filem untukfurther study?” dan bagi aku pula (untuk berlaku lebih kejam) kalau Mia dapat 20 A kenapa dia pilih masuk UiTM?Bukankah UiTM hanya penuh dengan pelajar second grade? (orang yang cakap ok bukan aku yang cakap) Heh…But well, if u question that, then the answer would be easy. (back to the basic storyline)Cause Mia wants to get away from his father and UiTM is the best way.

Tak perlu aku tulis synopsis filem ini. Basically, Papadom is…worth watching . Compare to Sumo, papadom is a good effort.
And the end, dalam senarai filem Afdlin Shauki, its either u love Baik Punya Cilok or Papadom.
Still, for a fan of silly jokes like me the star of the movie is Harun Salim Bachik. Just like Obama, the man appear just for little time with effect that last long. Somebody please write a good single character movie for him.
Liyana Jasmay . Aku suka dia di KAMI dan aku juga suka dia di Papadom. is a good talent and I hope to see more from her.
Scha memang menjadi.


So far PAPADOM tidaklah mengecewakan. Sekurang-kurangnya bukan SUMO.
kembali kepada persoalan yang lebih besar. Adakah filem ini patut menang best film 2008? Sejujur-jujurnya? Bagi aku tidak. Aku pun puzzle kenapa filem ni menang best filem.
While is not a bad movie, I dotn think the movie deserve the title.
For PAPADOM win the best film, its like a comedy by Adam Sandler won Oscar.
Atau mungkin aku harus mengambil jalan yang singkat dan lebih berwibawa; Pengadil festival filem ini tentunya lebih berpengalaman dari aku dalam menilai filem yang baik…..Kan? (salah)

9 comments:

MOLOKO said...

Fuhh... You make it sounded really promising!

As usual, aku tunggu dvd cetak rompak dari Amcorp Mall je la!

AAH said...

filem papadom adalah sebuah filem jujur dari pembikin. Aku suka.

carwashku said...

belum tengok seluruh filem...cuma tengok pembikinannya...tapi dari apa yg org faham...mmg itulah realiti yg terjadi dlm hidup org...sbg anak sulung abah org akan jaga bagai menatang minyak yg penuh...sgt2 teliti hingga sampai satu saat org rasa langsung takde freedom...jeles ngan member2 yg mak bapak dia lepas abihhh...org tak boleh g lepak2...tak leh g mana2 sorng2 semua kena follow...pendek kata sebut je mesti abah antar...fuhh bosannyer idup tika itu...sampai niat dlm ati nak masuk u yg jauh dr umah...dan hampir tercapai tp tulah kuasa abah...dia boleh tukar u yg org dpt kt penang tu g masuk u kat umah yg sekangkang kera tu...tu pun jenuh minta nangis2 nak dok hostel sbb nak rasa orientasi...tp tak lama pun satu sem je pastu kena dok umah...masuk kuliah kena pantau...bkn ngan abah atau mamat upahan tp ngan lecturer sendiri...tak masuk je sampai call kat ofis abah...aduhh...tp bila dah tua2 nihh baru tau semua tu abah buat sbb sayang sesngt kat org...sampai adik semua kata org je anak emas abah...hehe dia tak tau cam mana siksanya jiwe...

Anonymous said...

saya bertanya soalan yg sama bila selesai menonton papadom - layak kah papadom menang filem terbaik? Sebagai penonton biasa, jawapan saya tidak kerana sebagai penonton biasa saya rasa telentime lebih layak - bungaros

saat omar said...

ye..apa-apapun kita patut sokong industri dan pembikin filem tempatan...

Shah pi tgk wayang ok, tgk filem melayu dalam DVD pirates tak best ok :D

IRA said...

boria tu paling best. hahahaha

Anonymous said...

razak maiden pun bikin filem yang jujur jugak. aku lagi suka filem dia. ni nak sambung tengok vcd filem dia kejap lagi.

MOLOKO said...

Bro you look GAY on the CHALK brochers, But in a way it does look cool!

You remind me of PM Najib Nor! Our Sifu! He he he...

saat omar said...

IRA semua tengok ...bila nak update blog?

Anom...Actually filem Razak yang aku suka adalah Mami Jarum...

Moloko....I look gay? lol...i was impersonating George Michael ok..