Tuesday, May 8, 2012

Love at First Sight by Wislawa Szymborska


Both are convinced
that a sudden surge of emotion bound them together.
Beautiful is such a certainty,
but uncertainty is more beautiful.

Because they didn't know each other earlier, they suppose that
nothing was happening between them.
What of the streets, stairways and corridors
where they could have passed each other long ago?

I'd like to ask them
whether they remember-- perhaps in a revolving door
ever being face to face?
an "excuse me" in a crowd
or a voice "wrong number" in the receiver.
But I know their answer:
no, they don't remember.

They'd be greatly astonished
to learn that for a long time
chance had been playing with them.

Not yet wholly ready
to transform into fate for them
it approached them, then backed off,
stood in their way
and, suppressing a giggle,
jumped to the side.
There were signs, signals:
but what of it if they were illegible.
Perhaps three years ago,
or last Tuesday
did a certain leaflet fly
from shoulder to shoulder?
There was something lost and picked up.
Who knows but what it was a ball
in the bushes of childhood.

There were doorknobs and bells
on which earlier
touch piled on touch.
Bags beside each other in the luggage room.
Perhaps they had the same dream on a certain night,
suddenly erased after waking.

Every beginning
is but a continuation,
and the book of events
is never more than half open.


* Semalam tertonton lagi Turn Left Turn Right, arahan Johnie To ,lakonan Takeshi dan Gigi Leung. Oh ya, yang berdasarkan dari komik popular itu.
Hanya bezanya kali ini baru terperasankan puisi Love at First Sight ini dari 'Mozart of poet' Wislawa Szymborska yang telah pergi pada Februari lepas.

Filem ini pertama kali aku tonton di Mid valley dengan seorang kawan. Dia tak suka, katanya terlalu banyak kebetulan. bagi aku memang ksiah ini tentang kebetulan. 
Ini filem yang akan aku simpan dan tak malu untuk tonton dengan anak-anak dan kaum keluarga 10 atau 20 tahun nanti. Warnanya aku suka dan begitu juga dengan konsep percintaan dan juga konsep ketentuan (faith)

Ada banyak reference sajak ini dalam filem ini. Terutama pengulangan bait  "Beautiful is such a certainty,
but uncertainty is more beautiful." X 

X tanpa bantuan takeshi dan Gigi Leung yang mendeklamasikan sajak ini sudah tentu aku juga akan memandang sajak ini sambil lewa. filem ini dan filem-filem sajak yang lain, membuktikan bahawa utnuk menikmati sajak, perlu ada d'eklamasi visual ' darinya untuk kita mendalami maksud-maksud yang cuba dinyatakan.

3 comments:

ezral Sya said...

Faveeeeeeeee movie tengok banyak kali rewind untuk catch & take down poem tu! And not just because hero heroine dia gorgeous hehe cerita dia pun gorgeous jugak.

saat omar said...

yes Ezral...rasa macam nak baca the original komik tu

SHAH MOLOKO said...

Kamu dah ada album Jim Morrisson American Poet? Bird of prey.....bird of preyyy....flying highhh...