Tuesday, August 9, 2011

cave of The Golden Roses dan Roti Jala Kuah Durian

Baru aku ingat apa yang aku buat pada Ramadhan tahun lepas.
Aku menghabiskan banyak dari masaku untuk menonton The Sopranos. Dari season awal sampai ke season 6.
Selain dari itu imej aku berkeliaran dipasar Ramadhan Saujana Utama juga segar dalam ingatan aku.

Sedikit demi sedikit aku mulai tak menyukai pasar Ramadhan. Siatuasinya sama sahaja saban tahu. Aku mengegndung makanan dan plastik kehulu kehilir. Dan aku benci plastik. Terutama plastik merah (kerana kebanyakan plastik memang berwarna memrah)
Dalam aku hasu, penat, mamai dan bergesel-gesel.

Aku rindu pada Ramadhan dulu-dulu sebelum Pasar Ramadhan yang kita kenal sebagai Pasar Ramadhan sekarang wujud. Ya, di tv1 ada cerita arab (yang beberapa babaknya diambil dari filem Ten Commadnment) dan kemudian rumah kedai di TV3. Kemudian Jejak Rasul mengambail alih obsesi petang.

Beberapa tahun terbelakang ini juga ada tayangan The cave of the Golden Roses. AKu ingat kalau tak silap ada 2 Ramadhan yang menayangkan siri tv Itali ni di RTM2. Ah selepas tu aku takde memori tentang Ramadhan. baik memori bersama kawan mahupun memori manis dengan TV.
ku berbuka puasa dengan komputer sorang-sorang. dirumah sorang-sorang.

2
Di pasar Ramadhan Saujana Utama ada pakcik yang jual Roti Jala dengan Kuah Durian. Ini makanan yang paling-paling aku cari didunia ini. Seingat aku pertama kali aku makan Roti Jala dan Kuah Durian adalah ketika di function sebuah hotel berbintang-bintang di KL. Sejak itu aku mulai jatuh pada Roti Jala Cicah Durian.
Tapi ini makanan rare sebenarnya. Tak semua Pasar Ramadhan ada jual.

Pakcik yang jual Roti Jala tu mula kenal aku. Tiap hari aku jumpa dengan dia dan aku akan tanya roti jala kuah durian. Sampailah dia cakap yang kuah durian dah habis. Kemudian aku berhenti membeli dikedainya.Itu tahun lepas.

Tahun ini dia ada balik jual Kuah Durian dan Roti Jala.Dan dia ingat aku!
AKu beli 10 Roti Jala. Dan mungkin kerana pakcik tu tahu aku suka Kuah Durian, dia tambah lagi kuah durian dalam bekas plastiknya.
Di Fb aku post tentang roti jala cicah durian dan yang mengejutkan aku, seorang kawan sekolah lama lelaki bangsa India pun rupa-rupanya suka dengan makanan ini.

" ko tau tak berapa lama aku carik roti jala kuah durian nih???....last sekali aku dapat makan masa keje kt bank dulu ...15 tahun lepas.....ada kawan aku kt sg buloh..so molek sgt la ada alasan nak pergi sana....tq bro!!"

Tapi kelmarin mimpi ngeri aku datang lagi; Kuah durian dah habis. yang tinggal hanya
Roti Jala dan kuah kari.
"Kuah durian dah habis ke makcik?"
"Alahai dik. Kuah durian dah habis" kata makcik itu yang tak pernah lupa untuk tersenyum dengan aku.
"Kalau macam tu tak jadilah makcik" Kataku dan terus beredar dari kedainya.

Dan sekarang aku segan nak lalu depan gerai pakcik tu.

5 comments:

ryann said...

hampir-hampir nak beli box set the sapranos dulu. salam ramadan

saat omar said...

Salam Ramadhan Ryan.beli jgn tak beli

SueriaSun said...

Salam Ramadhan Saat..suker cerita ceriti kau..:) heheheh

SueriaSun said...

Aku pon suka Roti Jala Kuah Durian.Tapi saat bubur kacang hijau makan ngan biskut kering pon sedap yop

saat omar said...

Sueria..bubur kacang hitam tak suka?