Sunday, May 15, 2011


Ada good news ada bad news.

Good newsnya buku novel aku dah nak keluar.

bad newsnya pula adalah...............malas nak cerita

Walau apa pun terima kasih DBP.

XXXXXXXXXXX

Antara beza utama fine art dan graphic design ialah fine Art tiada , sementara graphic design mempunyai peraturan, aturan. Some things are a big no no. Jika dilanggar

semacam ada peraturan untuk design. terutama bila membicarakan tentang consumer design atau dalam kata lain, design untuk kulit buku.

Antaranya yang boleh dihiglightkan disini adalah a big no-no untuk meletakkan gambar potret dalam design kulit buku fiction.

Potret hanya sesuai untuk buku-buku,

1) karya biografi

2) buku crime murahan.

3) non fiction

selain dari itu, gambaran potret seelok-eloknya diharamkan untuk design kulit buku bagi karya jenis fiction.

pertamanya ianya tak cun.

yang keduanya kerana dikhuatiri bahawa potret itu akan membawa 'imej palsu' itu disepanjang perjalanan karakter tersebut, sedangkan gambaran potret itu bukanlah seperti yang penulis mahukan. hajai Muluk(karakter utama dalam Amanah terakhir) adalah seorang yang banyak helahnya. Seorang yang confident, penuh humor. Sebaliknya potret yang ditunjukkan adalah lelaki yang lesu, lemah dan tak berdaya. Potret itu tak memaparkan gambaran imej yang dimahukan oleh penulis.

Kalau kita perhatikan syarikat penerbitan buku yang baik, mereka memang jarang (ataupun tak pernah) meletakkan gambar potret manusia dalam karya-karya fiksyen.

Design adalah kerja serius. bukannya cut and paste.

3 comments:

Sally said...

macam muka ustaz Adhar idrus jer..hhaha

saat omar said...

sape tu Salmah? eh kau ni tak bersalin2 lagi ke?

syahrulfikri said...

oh kekadang there's student yang poyo said their work is art. so aku explain to them: design has a function while art doesnt.

sebab contohnya: poster utk promote produk, tapi painting tiada function.. hanya emotion.