Tuesday, January 25, 2011

The Best Malaysian Female Singer E-vah

The Best Malaysian Female Singer Ev-ah

ianya satu kejadian yang megubah persepsi aku tentang apa itu good vocal.
ianya berlaku pada satu malam many many years ago.
Ketika itu aku dan beberapa orang rakan dan diradio lagu KRU berkumandang.
"What u think of KRU Saat?"
Aku dah lupa apa aku jawab. tapi as always its something positive.

Dan kemudiannya entah bagaimana, kami terlibat dalam debate dalam mempersoalkan.
Satu against two.
Im on Yusry side and the other cuba meyakinkan aku yang Yusri sebenarnya tak boleh menyanyi.
Aku kata suara Yusry sedap dan mereka kata tak.
"Cuba kau dengar baik-baik Saat" kata mereka.
Akhirnya mereka ketawa dan mengatakan kali ini taste aku dalam menilai seni salah.

AKhirnya aku akui kenyataan itu ada benarnya. Yusry mungkin ada Hummer(warna Kuning. Gosh didnt he realise that Yellow is the worsr color for car? now in the 2000's anyway) tapi dia tak pandai menyanyi. Sekurang-kurangnya tak sebaik a good singer should.


Bertitik tolak dari itu aku mula mempersoalkan estetika dan taste aku pada vocal. Benar kata mereka Yusri tak pandai menyanyi. At least not like one of a good singer should be. Ianya bukanlah satu statetement yang ganjil kerana Aziz Sater sendiri pernah menyatakan yang P Ramlee sebenarnya tak pandai menyanyi. P Ramlee hanya 'adjust' suaranya supaya ianya seiring dengan melodi. Begitulah yang dapat aku rangkumkan.

Here are some of the best female singer in the country. And below is the worst list of them all.
By best i mean my favorite of course.
Lupakan tentang persembahan, gosdsip, the idea of entertainer sebentar;kita menilai mereka hanya melalui the key wordws that makes a song sounds good;vocal.



10) Rosiah Chik - Penyanyi lama adalah yang terbaik. Suara bagi aku adalah part of identiti bangsa. sebagai contoh bila kita dengar old timer macam rosiah Chek menyanyi, ianya sesuatu Mariah carey tak boleh jangkau, no matter how high note she try to scream.
Penyanyi lama begini, walaupun pelik bunyinya, tapi ianya mengingatkan aku bagaimana rasanya menjadi Melayu dan dikelilingi oleh adat.


9) datuk Siti Nurhalija –Ah kena ada nama ni. Pada mulanya aku tak minat sangat Siti. Bagi aku shes hiding behind her good look. Phrase popnya takde beza dengan kontemporari artist ketika itu. Hanya bila dia menyanyi Cindai. Siti buktikan yang jika kau nak dianggap penyanyi serius di Malaysia, kau kena menyanyi lagu Melayu Asli. Itu yang dia buat dan dia Berjaya. As a performance siti Cuma yang terbaik, dari diarak menaiki beca sehinggalah menjadi robot. Tapi sweet vocalnya dalam Cindai yang Berjaya menarik perhatian aku.

8) Salamiah Hassan-

7) Rafeah Buang- lagi penyanyi bersuara klasik. Gandingan yang mantap dengan Ahmad Jais.


6) Ziana Zain
- perlu ke aku tulis pasal kakak Anuar Zain ni?

5) Khatijah Ibrahim-
persolan fav. Masa kecik ada album Khatijah Ibrahim.also a good performer at stage too. Naural performer.Like all great Malaysia singer her best works is her early works.
Songs to download lol; Ku Sangka Siang rupanya Malam


4) Ramlah Ram
- Sebagai salah seorang alumni Bintang RTM yang berjaya dan kita akan sentiasa refer Ramlah Ram bila membicarakan tentang bagaimana Johor produce good singer. namanya seiring dengan Amy search dan juga Zaiton Sameon. Bila Ahmad Nawab pick you, we know shes going to be good.

3) Zaleha Hamid- Saham Zaleha Hamid mungkin turun sedikit kerana menyanyi lagu pop macam Dangdut Reggae dan lagu-lagu dangdut. Sebelum itu dia adalah penyanyi Melayu Deli yang baik. Suaranya one of a kind, beb. But she still the best singer there is.


2) Saloma- nama Saloma sebenarnya dilindingui sebagai isteri the great man. Ianya membuatkan kita lupa betapa hebatnya Saloma sebagai seorang penyanyi. Suaranya serak2 basah dan dalam masa yang sama ada bass sikit. That’s unique. Hasri raya is not hari raya tanpa lagu Saloma.


1) Sharifah Aini
– kita selalu lupa betapa besarnya Sharifah Aini dalam konteks pembangunan seni suara tempatan ewah. Katanya sebelum sharifah Aini, org tempatan lebih cenderung pada penyanyi Indon. Sharifah Aini diangkat oleh URTV supaya org tempatan lebih kenal dengan penyanyi tempatan.

Memang sebelum Sharifah Aini sudah ada scene, tapi Pop yeh Yeh baru tamat. P Ramlee and Saloma already consider retired. New decade needs a new hero. Come a young Johorean with a lemak merdu vocal.

Sharifah Aini for us is like Aretha Franklin for the US. Oh man im not talking about the size. Im talking about the impact. Ditangan Sharifah Aini kita create nahu baru dalam vocal; Suara lemak merdu. Yes it’s a word we never heard again these days. Why? Cause there is no such singer now. Forget it.

She has work with all the best talent in the industries, from Ahmad Nawab to S Atan to M Nasir.





Ok that’s the list of the best. And the worst? Ada 2 yang aku boleh fikirkan ketika ini.

1) Jaclyn Victor

2) Anita Sarawak.

Jaclyn Victor ada suara gedik yang macam dia tercekik tulang bila dia menyanyi.


Dan Anita Srawak? Go back to my early story of Ysury KRU. Cuba dengar betul-betul suara Anita Sarawak dan kau akan setuju yang dia sebenarnya tak pandai dan tak boleh menyanyi. No wonder they two can hang out together.

6 comments:

syahrulfikri said...

mak aku pon akan setuju dgn ko... masa tgk AJL baru baru ni mak aku ckp anita sarawak takleh menyanyi... tok pah jugak legend walaupon muka plastik nye...

saat omar said...

setuju? oh very nice...

MOLOKO said...

Dude aku suka Sheila Majid! Japanese fan loves her...jazzzzz*

saat omar said...

Sheila Majid, Ella, Fran and some others adalah antara beberapa nama yang missing dlm list tu.

Sheila Majid's best album still Lagenda for me. ..Sheila Majid ada sebutan yang unik. Seolah2 dia menyanyi dlm slang english. samada lidahnya pendek atau memang sengaja dia menyebut perkataan macam tu aku pun tak sure.

shes few singer yg lucky dpt buat concert solo yang besar.

ryann said...

suka kak melah

Amir Muhammad said...

Motip Salamiah dibiarkan kosong?