Tuesday, August 3, 2010

W


Jaja masih dihospital.

Aku seharusnya mengambil peluang ini dengan menonton filem-filem violence; macam Police Academy 3 dan juga Wrestlemania 3. But no, instead I choose the less violence movie.
A comedy. A highly intellectual comedy.

Oh come on....a Woody Allens comedy.

Apa jadi bila great mind of jews bertemu another great mind of Jews?

A manipulated bank system? no no no...

No sir not Barbara Streisend meets Albert Brooks. Its Woddy Allen meets Larry David im talking about.

Yahudi or tak yahudi. Larry David adalah among writer kegemaran aku. God knows apa yang dia telah buat untuk bagi Seinfeld, Michael Ricahrds dan George Costanza kaya. But Seinfeld is all about him. he made Seinfeld just like Tarantino makes Miramax famous.

Dan Woody Allen? If u like movie u have to respek this man. Fusstop (yes instead of fullstop)
Dia bukan sahaja harus dikenang sebagai film director yang merampas 'hak' Star wars dari menang Oscar in 1977. Tapi juga pengarah filem paling prolifik di Hollywood. since 1969 sehingga sekarang, dia mengeluarkan filem sekali setiap tahun. PM Razak Mohaideen pun tak obleh buat apa yang dia dah buat ok.
Bila ditanya tentang ini, Yahudi ini berkata "Ah pengarah lain saja yang malas" katanya konfident. Lu nak cakap apa?

Ada 'kebangkitan' pada idea filem-filem Woddy Allen kebelakangan ini. Terutamanya dalam Matchpoint. Scarlet Johanson dalam hujan? apa lagi yang kau nak?
Dan taste dia pada hubungan kompleks manusia masih boleh bergerak dalam lingkungan ideal kontemporari.

Gaya Whatever Works memang tak pernah lari dari gaya Anne Hall dan Manhattan(dll). Itu 30 tahun dahulu. Konfliknya tetap sama;relationship sesama manusia. New York style.

Whatever Works sebenarnya didasarkan dari premis lama Woddy Allen. ..yang aku tak pernah jemu untuk menontonnya.

-Watak yang pergi menonton wayang gambar foreign.
-Discussion of existential idea and philosophy.
-New York.
-Art Gallery.
-Old man mumbling.
-sex
Dan apa lagi entah aku dah lupa.

Thats all Woody Allen famous trademark yang tak boleh dianggap sebagai cliche. Its like to stop Tarantino or Charles Bronson holding a gun in their movie! its not gonna happen.

I never tired of watching Woody Allen's work. I cant wait because I know there'll be a new movie from him every year.




Ok dah pi buat kerja.

4 comments:

syahrulfikri said...

aku actually never really realise which one is Woody Allen's movies... but sebenarnya aku dh tgk most of it.

MOLOKO said...

Hollywood Ending- directing a film with both eyes blind! That's hillarious!

Aku suka betul the sexiness of Vicky Christina Barcelona mood! Feels like f**kin haha...Woody Allen is awesome!

MOLOKO said...

Hollywood Ending- directing a film with both eyes blind! That's hillarious!

Aku suka betul the sexiness of Vicky Christina Barcelona mood! Feels like f**kin haha...Woody Allen is awesome!

MOLOKO said...
This comment has been removed by the author.