Tuesday, April 13, 2010

The Opportunity


Orang tua yang tak cemburu bila melihat remaja adalah orang yang berbohong.
.
Actually aku bukannya tua sangat pun, tapi aku cemburu melihat remaja.
.
Bukan remaja lain tapi remaja yang ni.
.
Setiap kali Diploma Showcase.
.
Bukannya cemburu melihat youth mereka.
Bukan cemburu melihat kecantikan mereka.

Tapi cemburu melihat peluang yang mereka ada.
.
Cemburu melihat peluang yang mereka lalui.
Sebagai pelajar TEKA.
Pelajar Teater.
Setiap kali Diploma Showcase.

Masa aku jadi student di AD, aku tak merasa apa yang mereka lalui.
Ya mereka kena bayar seribu ringgit. Tapi impak pada hujung show itu beyond any experience one can have.

Semasa aku final year, paling happening yg aku boleh ingat ialah pada malam menggantung artwork. Ketika itu riuh rendahlah sikit. Terasa macam malam raya. Dan bekerja sampai ke pagi.
Selain dari itu mostly kami buat kerja sendiri-sendiri je. We were train as individual.

Tapi experience itu kalau nak dibandingkan dengan budak teater adalah bagaikan langit dan bumi. Kalau aku nak cerita kau budak teater disini pakat kena gelak je kat aku.


Budak teater final presentation ditempat mewah. Kalau tak dapat kat Istana Budaya buat dekat DBP, bandaraya dan lain-lain. Senior2 semua turun. Junior pun datang. Dress up. Yang ada girlfriend bawak gf. Yang ada boyfriend bawak boyfriend. Yang solo datang dengan kawan-kawan.
Ada juga artist yang datang. Glamour.

Kami? Ye kami ada degree show. Ada pameran lukisan. Yang datang jenguk pun kawan-kawan satu batch je.Buat pun dekat building sendiri je. Makan biskut je. Diploma Showcase TEKA ada roti jala cicah kuah durian ok (makanan yang aku sendiri request hehe)


Degree show kami pun bukannya ada yang datang beli artworks.
Budak teater Teka orang luar sanggup datang dan bayar RM10.
Kami tiada yang bertepuk tangan diakhir pertunjukan.
Budak teater Teka dapat tepukan gemuruh diakhir persembahan. Ada yang dapat bunga lagi tu. Mak bapak pun datang.

Lepas tu sessi menangis-nangis dihari terakhir persembahan. Syahdu. Menangis kerana berjaya aturkan sebuah persembahan besar.
Kami? Kami kalau nangis pun sebab awek rejeck.

Struggle kami tak jelas. Struggle kami lebih indivdual.
Struggle mereka kena maki ,kena hamun. Kena bayar seorang seribu nak buat show.
Mereka tak tidur 2 hari 2 malam nak siapkan set.
Walid pening kepala tak tidur 3 hari 3 malam dan dapatkan cahaya yang cun.
But at the end is it worth it?
.
Forget about the performance. The whole impact is important.

Mereka merasa seperti sebuah keluarga.
Kami merasa hanya seperti individual.

Sebagai student, Aku tak pernah ada peluang sebegitu.

Pengalaman ini seharusnya membuatkan mereka lebih kuat.
Pengalaman ini seharusnya membuatkan mereka lebih cinta pada seni, pada teater, pada fakulti, pada kawan-kawan.
This is an experience that should make them strong.
Seharusnyalah....

sebagai satu batch, batch aku adalah antara paling tigh.Dulu. Tapi opportunity yang pelajar Teka ni ada, beyond apa yang kami telah lalui masa student dulu.

Mereka harus merasa syukran dengan pengalaman ini.

Now, either this experience can make they stick with art is up to them. Its already part of the best years of their life.

Aku cemburu? takdelah. Melihat semua ini dari jauh sudah cukup bagi aku......

9 comments:

intan yg cute! said...

saya bangga jadi pelajar teka!!
=)

syahrulfikri said...

bila aku bukak blog ko pagi ni aku wow i like the artwork...

saat omar said...

macam tulah Intan...

Suka artwork je Ajin?

MOLOKO said...

Saat- Aku ingat kata ko malam KATA LUHUR tu..

Aku ubah sikit kasi sedap- Those dulu(time student) yang tak sparkles..now Mengerdip(look at Kamal)..& for those who so hype & happening last time..now not going anywhere..stagnent...I hope I'm not a second one..glad we choose not too bro..

ryann said...

untung pelajar2 sekarang. kemudahan yg diterima secara tak langsung memberi peluang mereka menyerlah kebolehan ke peringkat yang tinggi. mereka cuma perlu berikan kualiti diri. ituu..bagi yg sedar.

idmalina mohamad ideris said...

uwaaaa..sebak baca post en saad kali ni...terima kasih krn sentiasa memberi sokongan pada kami semua.showcase mngajar kami maksud pengorbanan dan team work...pgalaman hebat bila PM & EM stay back mlm buat keja sama2 kat audi DBP buat set...oh,snguh mengharukan.

Fish of Pisces @ 5th_E said...

kami kat Fashion lain lak.. habes beribu RM.. savings semua korek.. semua sebab nak settlekan show dgn assesment nyer set up. Thats y bila sebut rm 1000 pun ade dah bising... cuba bayangkan org boleh berhabis rm 8000 semata-mata nak grad dari art n Design... beza 7K... hurm~~lu pikirla sendiri~

individual in term of work, tapi kalau kat AD 16, its a group effort, junior akan uruskan show final year (and guess where the showcase system comes from kannnnn~~~~) so mmg its so much so a family effort. Ade gak senior turun tolong junior nye show, tolong jahit2, buat quarter scale etc.. haha~~ tapi tatau la generation AD16 sekarang~

apa2 pun... kalau hangpa tak belajaq dan memerhati dari kala membuat kerja.. tolong jgn ngaku budak TEKA ye.. tq.

suraya hanim said...

Hi Saat,
Those were the days bro!...Our days.
As what Fie said,Fashion student lain..we might be bickering and mem-bitching..but when it comes to teamwork and organizing our final year we do it the best.Regardsless kat mana baik di Dewan FSSR ker, hotel ker..semangat AD16 100%.As for me aku kena" ulang tayang "artwork aku..jahit lagi sekali tukar konsep dan idea dan diserap masuk batch MOLOKO.BUT its an OPPORTUNITY for me bro!..Lecturer AD16 walau mulut longkang,tapi hati dan semangat pada kami tak pernah pudar..peluang diberi pada aku dan aku lakukan yg terbaik.Senior, junior sama sama membantu.

Bagi aku,jika ada Opportunity yg datang bergolek grab dulu ...then final result pastikan lakukan yg terbaik bukan untuk orang lain tapi lakukan untuk diri sendiri punya effort.

saat omar said...

ye right Fifie and Sue...Student fashion lain. ada catwalk show. So your work rasa boleh lebih diappreciate oleh audience. That experience makes u all strong.
Sampailah sekarang....