Sunday, October 4, 2009

Pengalaman Bersama Radiohead: KID A


PENGALAMAN BERSAMA RADIOHEAD’S KID A (Bahagian 3 dari 6)


Selepas graduate, aku menganggur selama setahun. Kerja apa yang boleh on and off. Ketika itu aku hanya tunggu Seinfeld setiap Rabu. Itu sahaja yang aku tahu., That’s the highlight of the weeks, of the day of the month. Dan juga bercita-cita untuk menjadi penulis skrip bagi sitcom. (aku pikir kalau sitcom bodoh macam Buddies ni boleh keluar tv, kenapa tidak skrip ciptaan aku? Heh) Ketika itu aku memang jadi reclusive dari dunia luar. yang lain, tentang muzik aku memang lost dari berita luar.

Aku dah lupa bagaimana aku mula mendengar KID A secara penuh. Yang aku ingat ilaah bila aku bertenggek kat Tower Records (yang di KL Plaza) aku mendengar album itu secara senyap-senyap melalui free listeningnya. Dan kerana masa itu aku masih lagi obses dengan Ok Computer, aku dapati KID A lack of emotion berbadning album sebelumnya. Tak sama lansung macam. The whole album is tyoo minimal. Man how I was wrong.

Yes it took time for a regular Radiohead fan to accept Kid A. mula mendengar Kid A melalui .
KidA menamatkan period emo Radiohead dan nyanyian yang mendayu2 dari Thom Yorke.
Experimental . Minimalist. Tapi somehow mudah dihadam oleh peminat setianya (kecuali aku).

Kalau OK Comnp dan The Bends ada high and low, Kid A hampir static. Tetapi masih ada masanya ianya menggegarkan. Kalau Ok Cpmp is a soundtrackt for a modern life, Kid A pula ada lah soundtrack untuk dunia yang tida horizontal. Thom Yorke menyanyi terlalu sempurna-seakan-akan dia robot. Robot yang tak ada perasaan.

Kid A sebenarnya akan jadi lebih make sense kalau kita tahu jalan ceritanya. Yes the whole album is a concept. Much morew detail and( tapi sudah tentulah masih tak dapat menyaingi Dark Side of The Moon. Album Pink Floyd ini adalah the best concept aka Prog Album ever)
Aku pada mulanya memang tak tahu lansung tentang ‘cerita’ album ini. Sehinggalah bila aku terbaca review dalam amazon.com. Now it all makes more sense. Now it all much more clearer to me. Dan bila aku faham ceritanya, aku semakin boleh menghayati album ini.
Ada 9 lagu dalam Kid A. Seakan-akan ada turutan cerita. Tapi tak berkait. Boleh juga dipisdahkan dan dibentuk maksud yang tersendiri.

Album pertama yang dapat no 1 di US.
Kid A gain a new fan for Radiohead. On the same par with .
But with Kid A they make a respectable records.
KID a is a hard to get into records. Not easy to embrace on first listening.
. It’s a wise decision cause Probably because they know they cant top Ok Comp or The Bends or make another Creep

Ianya bukanlah album yang mudah untuk dibuat. They try 100s song to fit into the album but most didn’t make it.

Ini review aku untuk album ini di Amazon.com pada 4 Jun 2005


Where U park Your Car?
June 4,2005

Minimalist. Sophisticated. Clean sounding. Lack of emotion-the thing of which i love so much about Radiohead.U really have to know the story to know what its all about, to enjoy the album. Its not easy to listen either but i have to be very optimistic cause all the songs, seems like everything in its right place. takes time for it to grows on you. And now i cant stop playing it. Thom sings as if he wants to be a robot, a machine, a ghost sometimes. Not a fun album.Perhaps radiohead's most serious album.Is this a work of a genius? I dunno. I just cant stop playing it.When i reach home after days job, i think this album first to be played at home and the first one too at the morning bell.W. Axl Rose likes this album so much he danced salsa to the tune of National Anthem in limbo......just kidding, and thats what this album's been missing. humour. But who needs humour when the centre story is about a genetic (?) kid A.I wish i could stop playing this but i just cant make it dissapear completely.But dont be an idiotique,listen to this on headphone if u cant 'get' it.This could be your own soundtrack of your own life's motion picture.


I dont mention the Tressfinger cause i'm not sure if I really like that song.


well anyway,what else can I say... KID A is a great record. You'll be surpirse how u going to be addicted to it once you 'get ' it.

4 comments:

MOLOKO said...

National Anthem with Thom Yorke's a-la Daft Punk vocal is ELECTRIC!

I thought KID A was a giant leap for them to be recognized in the STATES!

saat omar said...

Yes KID A is giant leap for them in US...for some it consider as electronica, but for me..its just Radiohead

amscreamo said...

bukan pada thom yorke saje.johnny greenwood pun byk main peranan dalam hala tuju muzik radiohead...

nine inch nails?trent reznor?layan...

saat omar said...

Amscremo....Nine Inch Nails? I wanna fuck u like an animal? U make me closer to god? layannnn...
Downword Spiral is one of a landmark album in the 90s..trent reznor is as important as Kurt Cobain....

tapi NIN ni cuba tanya Moloko...dia lgi expert pasal NIN..some of their new album susah nak dpt kat kedai CD...