Sunday, August 16, 2009

writer's block of a blog's writer # 3

I
Ianya dunia yang gila bila asam boi dieja dengan asam boy.

Kita banyak mendengar dan menyebut sesuatu benda sehingga lupa ejaan yang sebenar benda tu. Seolah-olah kita tahu jasad tapi tak kenal roh yang mana. Ini satu lagi konflik falsafah dunia yang Plato dan Sokrates tak pernah bangkitkan.
Sebab sepatutnya ejaan datang dulu, baru sebutan. Bukan begitu?
Pengajaran: kenal ejaan dahulu pastu baru tahu sebutan)
Tapi mulut manusia, dia peduli apa.

Aku pun sama. Tapi ketika itu aku kecik lagi, mana aku tahu. Aku sebut apa yang senior aku sebut. Aku ikut apa yang senior aku ikut.

Contoh ayat 1: “Ali terar main baling selipar”
Contoh ayat 2: “Ahmad terar panjat pokok”
Contoh ayat 3: “Sazali terror Matematik”

Teror bagi kami maksudnya pandai. handal . hebat. Tak boleh ditandingi.
Teror dalam kamus bermaksud ketakutan yang amat sangat.
Terrorist pula bermaksud pengganas.

Takde kena mengena lansung dengan hebat, handal atau apa sahaja.

tak ke jauh lari tu?

Yang kelakarnya perkataan ini (aku rasalah) digunakan oleh banyak budak2 di seluruh Malaysia. Bukan kami yang di Perak sahaja, di Pahang, di terengganu mugnkin. Di Johor maybe.
Jadi mesti ada seorang dalang bahasa yang tersilap sebut, tersilap maksud telah mempeloporkan ayat dan bahasa yang salah buat semua kanak2 di seluruh Malaysia….

Ah fucklah! Kadang2 aku dah tua ni pun pakai perkataan teror tu lagi
Contoh ayat: “C. Ronaldo tu terror tapi gerrard lagi teror ”
Contoh ayat 2: “Geofreey Rush tu memang teror berlakon”

Terar? Itu pasal bila baca satu blog tu aku ketawa dia eja terror…teringat kembali zaman kecik-kecik.

Atau ada maksud lain atau ejaan lain bagi terar(atau terror) tu?
Sebab satu lagi maksud terror (dalam kamus yang aku ada) bermaksud orang atau barang yang menyusahkan…..so? lol
Atau mungkin memang asam boi dieja dengan asam boy?

II
Ianya dunia yang gila bila asam boi dieja dengan asam boy.

Betul! Banyak ejaan makanan yang kelakar-kelakar lu boleh jumpa dikedai makan.

Macamana pula ejaan betul bagi char kuey teow?
Ah Peduli apa tentang ejaan makanan ye tak? Yang penting sedap tak sedap..itu aje.

1 comment:

Moloko said...

Hmm.. Terrorist;- a person who is gifted, are trained to perform an act to sabotage, to engaged destruction!

Diaorang memang terrer buat keja-keja ganas nie, Saat terrer tulis blog! Jamal pun terrer menyanyi & terrer buat Terror!