Sunday, July 19, 2009

Pelan 10 tahun

PELAN 10 Tahun

Tahun .......................... Tajuk Penulisan Fiction


2008 ............................... 1)AZLI,PROGRAM


2009............................... .1) Kesimpulan Dengan A


2010............................... 1) Statistik

2011.............................. 1) Kompleksnya Hidup Gadis Leo

2012 ..............................1) Asimetrikal

2013 ..............................1)Semalam di Kuala Lumpur
......................................2) Didapur bersama ibu

2014............................. 1) Pekan Mati

2015............................. 1) Manusia diBawah Matahari

2016............................. 1) Agama Menyinari Hidupku

2017............................ 1) Dilema Guru

2018 ............................1) Pop

2019............................ 1 ) Terasing

2020........................... 1) Pop part 2


Manusia hanya merancang tuhan yang menentukan....... jadi aku pun merancang. Ini adalah pelan penulisan aku selama 1o tahun (dan lebih sebenarnya) maka sehingga ke tahun 2020 masa aku telah 'ditempah' dan aku boleh dianggap sibuk.

kebanyakan jalan cerita yang asas dan juga pecahan bab telah pun siap, cuma tunggu masa untuk dihamparkan ke kertas kosong sahaja (dan itu yang paling kritikal sebenarnya)

Aku peruntukkan setahun untuk sebuah novel. Cukulah tu. Tulis dengan penuh kesabaran dan pelan-pelan. (ada penulis terkenal tempatan mengaku memperuntukkan 2 bulan untuk menyiapkan novelnya. bagi aku itu chaos haha)

Jangan tanya tentang publisher, itu lain cerita. Siapkan penulisan dahulu pastu baru cari penerbit. kalau takde juga, cuba terbit sendiri Insyallah.

Ini pelan 10 tahun, mungkin banyak yang akan berubah nanti. Mungkin akan ada idea-idea baru yang masuk. jadi sudah tentu akan banyak berlaku perubahan (kerana ada idea yang akan diperam selama 10 tahun)

If u fail to plan, u plan to fail...kata orang putih. Well I already make my plan, and i hope i have the strengh to finish it. Aku harap apa yang aku rancangankan akan mendapat restu dari tuhan. Insyallah :)

p/s: macamana nak buat kotak kat post ni ek? :D

6 comments:

Moloko said...

It tooks 20 years before Leonard Cohen had finally released his ; 'Book Of Longing'! but it sure worth waiting, same goes to you bro. Keep it up!

Fiona Kab said...

Yup! J.R.R. Tolkien pun sama tau, cik saad :)

idmalina mohamad ideris said...

yeah...terbaikkk lah plan for the future ni....
harap2 anak2 id nnti boleh baca buku2 tulisan cik saad ni...
amin...(anak?gegge....)

syahrulfikri said...

hebat beb, hebat beb!!!
apsal aku tak segenius ko...

saat omar said...

:) Shah, FIona, Idmalina...

ah Ajin lu lagi genius.kerja dikelilingi oleh awek Switzerland, mamat Iceland dan rumah ditumpangi awek german dan awek texas huhu...thats genius

kamal sabran said...

plan pelan pelan bro! janji pelan pelan plan :)

salute