Wednesday, May 20, 2009

3 Budak Melayu....


3 Budak Melayu- tajuknya seakan mudah untuk dibaca. Sorang UMNO, sorang PAS dan sorang PKR. But no sir, this film is not about politics. Thats not their agenda. Like Dude, Wheres My Car whos journey just about for the Demi Moores husband to find his missing car, this 3 Budak Malay as a struggling students with lack of funding and money, just want to make movie. Sounds familliar? yeah just like us all. A subject that is close to home.So thats their struggle. And meeting Ah Long in the process. Whether we believe that thats a true subject or not, thats a different lookout.

On a fine day I would say, 3 Budak Melayu probably has best introduction dialog ever. A personal favourite. A dialog on how lazy Malay students are, how useless, how blur they are. The statements itself already makes this film as one of the best.

One famous France male( Godard that is) once said, when he gave Lynch's Wild At Heart the award of the best film at Cannes many years ago"The first few minutes (of the film) are the best I ever seen, so why bother to continue watching?" Something like that. Same goes with 3 Budak Melayu.

Yes with that honest statement about how lazy our students are, This is more importan opening line than American Beauty's intro line "..... My name is Lester Burnham . Less than a year, I'll be dead" or Bravehearts "....... I shall tell u about William Wallce. Historian from England will called me a liar. But histories are written by those who hang heroes", or any other brilliant line opener.3 Budak Melayu line opener falls into that category. A dialog that is shakes u up when u heard it first time..

But of course it takes a guts to say something like that. And as Malay student themselves, its kinda give green light for the production on 3 Budak Melayu to say the most brilliant first few minutes...that malay student is...... Only they can say that and get away with it.

So why keep on shooting when the story should just end there?
No sir, it got to be more than just that, not just their ordinary short film title.
It has to be in a full lenght. A feature film. A digital feature film nevertheless.
With RM15K, this is the first feature film made by a local university students.
So a mat Fit, an Ah Long who suggest they make a porn movie, a jawa boy should come in between and fit the whole story. Imagine 8 1/2 meets Ferris Bueller Days off. No just kidding.

If the first intro seems convincing, their next journey not.
kalau mereka sanggup bersiap kemas cantik untuk makan dikenduri orang lain, kita tak ditunjukkan pun betapa laparnya mereka?
Kalau mereka desperate sangat untuk membuat filem, kita tak nampak pun paksaan dari pensyarahnya( yang hanya kita nampak beberapa adegan pensyarah menyalah guna kuasa)
Kalau mereka desperate sangat untuk membuat filem, mana prosesnya?
Kalau mereka desperate sangat untuk membuat filem, mana ending shot nya? mana ideanya dan apa kisahnya?
Dan banyak lagi...
Kenapa tak develop itu semua sebagai basic structure untuk storyline?

.....Tapi itu formula filem moden lama; give an excuse for a reason, then built up a character, a story from that. We might be fed up with the same formula. So 3 Budak Melayu come and go and do things for no reason. Of course this is not the first movie that play with that kind of storytelling. A postmodern works? postmodern is a big word but might close to it.

Ada beberapa babak membuatkan aku tertanya kenapa perlunya kewujudan babak tersebut? Especially tentang babak yang menccertikan tentang pensyarah yang membuat filem....ianya kelihatan lebih kepada personal attack on somebody.
I dont think that scene is necessary.

3 Budak Melayu mula nampak "meriah" dengan kemasukan Sham Mat Pit dan Azim as Ah Long . its a good sign cause all the lead actor in this movie, (except for Zaidi Omar dan Liza Othman of course) are acting students. And theyre doing they job well.

Aizam is doing well at narrating the whole film and as actor hes doing the best he can by just being himself. Cuma Yaya dan Arjun nampak sedikti terpencil. Kalau mereka juga diberi peuang untuk menjadi 'lead' dengan narrate sedikit babak akhir, sudah tentu lebih menarik. Eceh. kalau dialog mereka dipanjang lebarkan aku rasa sudah tentu mereka akan lebih mampu untuk menonjol ,dengan karakter2 natural mereka.


Well anyway,The poster is nice in my opinion. 3 Budak Melayu yang memilih untuk membelakangi audience mereka seolah-olah takut atau malu untuk memeperkenalkan diri sendiri. Not a conventional idea but it works here. Tho its not original idea (Forrest Gump anyone?) 3 malay students looking at their own faith (in a words writeen by others? hehe)


Walau apa pun, tahniah kepada semua produksi 3 Budak Melayu ini. Its a good and brave effort.Diharapkan semua pelajar boleh menyinar diluar nanti, sama seperti bersinarnya subang ditelinga sang Pengarah Filem ini ketika Press Conference di Finas tempoh hari.

*3 Budak Melayu adalah produksi honor showcase pelajar-pelajar filem Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik. Insyallah akan ditayangkan dipawagam digital yang berhampiran dengan anda.

10 comments:

DERIA said...

bila nak tyang, saat? aku tringin nk tengok. kenapa tak dionline je? Aku nampak macam lelaki yg ditengah tu dikawal oleh kedua malaikat (angels) kiri dan kanan.

saat omar said...

hari tu ada screening kat Finas...rasanya dalam DVD pun ada jual. nanti aku usha.
eh Deria kau ni ex FSP ke ex staff?

Anonymous said...

sape pengarah yer ...

aloy_paradoks said...

subang tu jugak yg menyerlah ye..

saat omar said...

Anom..pengarahnya adalah pengarah muda lebih dikenali sebagai Mamu..

haha Aloy..

zubin said...

aku miss tayangan kat Finas(takut finish, bak kata Julie Dahlan). Today miss lagi filem AMAN, apa cite nih, tiba2. Saat aku nak dvd jgak, bila geng jumpa lagi tgk filem

saat omar said...

Dr Zubin...semua anak rombongan hanya menunggu arahan dari ketua rombongan sahaja haha.
filem AMAN adalah filem arahan baru dr Hatta. Lakonan Eman Manan, Rozita Che wan, senario, Harun Salim bachik dan Karam Singh Walia...schedule to open on January 2010. Check it out.

CikAjune said...

saya suka ayat yg last.
yg subang tu.
hehehe.
die kane pakai, baru die nampak menyerlah.
=)
saya terima skrip ni,sebab saya nak org tgk saya as 'budak melayu' dalam filem ni.

thanks en saad untuk komen itu.

DERIA said...

saat, FSP tu apa? Aku bukan ex-staff tempat kau kerja. Kenal kau sebab kau penulis.

saat omar said...

way to go Ajun..tapi 3 Budak Melayu tak banyak bagi ruang untuk Arjune tunjukkan skil dan kebolehan sebenar kau dalam berlakon. U think so right?

haha Deria...kalau kau bukan budak TEKA kenapa banyak link budak2 TEKA kat blog kau? 'kenal aku sebagai penulis' konon...kah kah pecah perut aku ni wei!