Wednesday, November 12, 2008

THE WHITE TIGER


Dah lama aku tak beli buku. Beli dan baca. Dah lama.....

Its just because sepanjang tahun 2008 ni aku sibuk menulis manuskrip. Dan bila aku habis sahaja menulis buku yang sepanjang 730 pages yang entah apa-apa itu pada 2 Nov lepas (actually its already dah pass dateline cause i plan it to finish before start Puasa ) aku rasa aku perlukan break. A vacation. A honeymoon. A get away. for some who have money they went to europe or maldieves. Im not that luxury....I think i just buy a book and try to read it. well why not, that sounds like a good idea to me. yeah buy book and read it.


What book should i buy? Theres too many books that will caught your attention. tapi bila aku dapat tahu yang new Booker Prize penend by Indian writer....im going like "motherfuck! i got to read that book" So at the end i pick The White Tiger by Aravind Adiga. The lates book that won Booker prize. Theres so many award for books..theres Pulitzer, PEN/hemingway Award,Whitbread Award, Orange prize, national book award, HUGO award, dan macam-macam lagilah..tu belum masuk french, Italy dan...ishk banyak lah. Letih nak melayan.

Tapi Booker juga yang menarik perhatian aku (aku rasa kebanyakan penulis dan pembaca juga begitu) Walaupun aku rasa buku-buku yang menang Booker prize ni lebih kepada tulisan kontemporari dari high literature...but hey, good read is a good read yah! (kan JK Rowling kan?)


Ada sesuatu tentang penulis India yang membuatkan tulisan mereka.....fun. Their humour feels close to home. kejayaan Aravind Adfiga ini membuatkan dia kini diletakkan sebaris dengan nama penulis-penulis hebat seperta Arundhati roy, Jhumpa Lhahiri, Rohinton Misty, Desai family (mom and daughter) and yes the controversial Salman Rushdie. And its Aravind debut in writing!
Now i know what the cover looks like, it just about time for me to just buy the book.
One fine day, aku melenggang kangkung ke MPH Giant. Bila aku browsing dirak buku-buku orang putih itu aku ternampak The White Tiger terselit celah buku-buku yang lain. I said to myself "Motherfuck! I got to buy this book" Aku pun belek-belek buku tu. lepas aku tengok harganya "maybe after they have a paperback then im gonna buy it"kata aku dalam hati. lepas tu aku terus keluar dari MPH sambil menyimpan cita-cita satu hari jika ditakdirkan oleh yang esa akan aku baca juga buku itu. Takkan lari gunung dikejar.
Seminggu berlalu...One week later as im minding my own business. dan berjalan lenggang kangkung ke MPH. aku ternampak Buku White Tiger ini dirak-rak buku orang putih. kali ini buku itu dalam keadaan kecil molek dan cute. I said to myself "Motherfuck! Cepatnya diaorang keluar buku ini dalam bentuk medium size. Holy crikey i got to buy this book!" (kalau kali ni aku tak beli juga aku bagi green light pada chasier MPH tu untuk sepak ponggong aku) So aku beli buku ni . Rm32.

So i bought the book..and i read it. Aku baca ketika aku demam, aku baca ketika aku nak tidur, aku baca ketika aku sedang menonton Quantum of Solace (sebab movie to bosan) Aku baca ketika aku tengah makan....

Dan lepas habis bacanya aku terus kembali ke mukasurat pertama dan baca sekali lagi (cause its good or cause i dont understand all of it? lol)


Its it good? oh saat is it worth reading? Oh saat is it good Saat?

Its a Booker prize winner dammit of course its good!

Dan lepas habis baca satu buku tu, and i enjoy it and i want more of it... aku terus kembali kemukasurat pertama dan baca semula......

Sinopsis? A simple short sinopsis would go on like this ok.... heronya bernama Balram. Dia seorang pemandu kepada seorang kaya. Sounds like Driving Miss daisy eh? Yes a bit..except at the end Balram slit his master's throat. haha. Violence? tragis? no dammit its funny. its a prvocatice. its sad, its funny, its hillarious, its chaos. its a good read. its 270 pages and u can finish it in no time. Its easy read. lots of fart jokes, condemn your own country, making fun of the rich.... what else u want from a fiction? :)


9 comments:

IRA said...

hmm... kena cari jugak buku ni.
=)

saat omar said...

cari Ira jgn tak cari.

rage said...

fiction huh?

org ckp wa delusional, while wa nya passion is fact. kalu baca fiction lagi ah imaginative. baidewei.. pulitzer bukan tuk fact ka? cam for reporter that writes fact?

p/s: belon lu wa dah simpan.. lol

saat omar said...

Pulitzer ada non ada yg fiction rage...I know u prefer non fiction, u told me before...say rage, just asking..kat sana banyak kedai jual LP tak? Vinyl?

rage said...

melambak kot..
cam semua nak jadik turntablist kot..
cam kalu flea market lelambak kot..
tapi kalu kat kedai mahal kot..
tapi byk ah..

Judge said...

berapa byk kot la rage oih... heheheh

Anonymous said...

Polarising filters are a must-have accessory for any landscape photographer.
The Canon products are not only high in quality but also available in worthwhile cost range.
The DIGIC II processor lets you shoot up to 4 frames per second, and will
produce prints that are large enough for almost any purpose.


Also visit my website - canon eos 6d

Anonymous said...

Only use your AC or Heater if it is absolutely necessary.

This removes mold, dirt, fungi or other debris from entering the
home. Programmable thermostats are just the latest wave of new technology in the HVAC field.


Also visit my web page ... nest learning thermostat

Anonymous said...

The device is certainly worth considering, even at the full retail price and with only a $200 discount on the contract, it might
make sense to consider paying the full retail.
1 feels excellent within the hand not like the Motorola Xoom and the Acer Iconia A500.
Business travel become less an adventure and more an experience, this a
7 inch tablet which you can take it anywhere with you.

my web site samsung galaxy tab