Wednesday, December 8, 2010

YYYYOOOOYYYY


80 % yang menonton Social Network akan pulang dan google siapa itu Eduardo Saverin pada keesokan paginya.

Ok-ok.Lets get serious.

Adalah mudah untuk mengatakan sebegini; Social Network harus difilemkan oleh America atas tujuan beberapa premis.iaitu;

1) Nak tunjuk betapa bijaknya Yahudi itu.
2) nak tunjuk yang graduate Harvard lagi bagus dari Yale, Oxford or any University di England, University of Shanghai, Al Azhar dan Universiti Malaya.


But Social network the movie is more than that.

itu politik filem, kita ketepikan dahulu. social Network seharusnya ditonton kerana jalan ceritanya sendiri. Ewah-ewah.



Im an arsehole if I say this :' if u have Facebook then u should watch Social Network' just like I should said if u have read the Harry Potter book then u should watch the Harry Potter movie.
Then all 500 million subsribers must have watched Social Network?! woah ho ho.

But i can say this:U should watch Social Network because its inspiring and good movie.

And i think I can say that.

Adalah menjadi sesuatu yang lucu bagi orang lama macam Peter Traves bila dia mengatakan yang filem ini mengubah hidupnya. woah ho ho.

Social Network is a fiction, kata hero kita mark Zuckerberg.

But sweetest thing comes from the idea and inspiration why and how the phenomenon started: its all because a girl named Erica (also jewish woah ho ho)

Bila Mark Z bertemu kembalai Erica disebuah kelab dan merminta maaf, Erica mengakhiri perbualan mereka dengan kata-kata penghinaan
"Go and play with your videogame" ketika Mark Z mengadapnya dan ingin meminta maaf, Mark Z pulang kecewa dan berkata pada Eduardo "We need to expend"

less than 5 years later pelanggan FB berjumlah 500 juta orang.

Imej erica sekali lagi muncul pada akhir movie, ketika Mark Z melayan saman dari Eduardo (our new Spiderman woah ho ho) Dia bukak FB erica (of all 500 million people yea) and add her.

Ah so sweet.

So thats its, the social web yang menjadi kegilaan remaja masa kini (ehem ehem) berasal dari sifat ingin membalas dendam pada seorang gadis yang kecil size bra nya.

Woah ho ho ho.

Dan mungkin benar juga kata mereka, selepas menonton filem ini kita tak akan merasa sama bila kita sign in FB pada keesokan harinya.

Mark Z is just . FB not original idea "Apa bezanya dengan Myspace dan Friendster?" tanya Mark Z pada Davindra.The ekslusivity" jawab Mark Z sendiri. Semua gadis ingin berkenalan dengan jejaka dari Harvard (baca KJ)


Ada dua adegan menarik perhatian aku dalam Social Network.

yang pertama adalah adegan berkayak dimana kembar kalah beberapa saat dari pasukana kayak Holland. if anything it suggest yang dalam kau boleh menjadi kaya dan tercicir. Life is a race for them.

Dan aku juga suka adegan akhir dimana lagu Credit title dinyanyikan oleh John Lennon.
A song Baby Youre A Rich Man from Magical Mystery Tour by The Beatles.

ya ada persamaan antara mark Zuckerberg dan John Lennon yang boleh kita rujuk.
Mereka billionaire muda.
Dan mereka berdua sukakan Oriental chick.

Tapi dalam masa yang sama juga ianya merujuk pada perbezaan zaman dan generasi.
generasi John Lennon sukalan glamour untuk berjaya.

Sementara Mark Z mewakili zaman Gen baru yang kaya raya tanpa publisiti.

ok ini lirik lagu Baby Youre a Rich Man by John Lennon;

How does it feel to be
One of the beautiful people?
Now that you know who you are
What do you want to be?
And have you travelled very far?
Far as the eye can see.
How does it feel to be
One of the beautiful people?
How often have you been there?
Often enough to know.
What did you see, when you were there?
Nothing that doesn't show.
Baby you're a rich man,
Baby you're a rich man,
Baby you're a rich man too.
You keep all your money in a big brown bag inside a zoo.
What a thing to do.
Baby you're a rich man,
Baby you're a rich man,
Baby you're a rich man too.
How does it feel to be
One of the beautiful people?
Tuned to a natural E
Happy to be that way.
Now that you've found another key
What are you going to play?
Baby you're a rich man,
Baby you're a rich man,
Baby you're a rich man too.
You keep all your money in a big brown bag inside a zoo.
What a thing to do.
Baby you're a rich man...

tapi kalau kau dengar betul-betul pada lirik terakhir itu John Lennon menukarkan lirik rich man too kepada rich fat jew.

Kononnya lah. Ah kan ke teori konspirasi semua tu. The Beatles ....lu tau jelah diaorang ni.

4 comments:

sastraboy said...

baru ingat taknak tengok movie ni. tapi dah rebiu kau baik sangat.

ok lah. kalau tak sold out tiket. aku layan.

ahaks!

saat omar said...

Tengoklah movie ni...dan tgk filem Aku Tak Bodoh sekali. touching gak beb.

ryann said...

menang award kan filem ni. nanti nak tengok.

MOLOKO said...

Oleh kerana directornya David Fincher- aku juga kena tengok filem nie... Tak tengok wayang pun, beli DVDnya kat amcorp mall pun jadilah...