Monday, October 25, 2010

Banksy's Exit Through The Gift Shop



SUperstar of graffiti Art telah lama wujud-Sejak Spray paint mula diperkenalkan dimuka bumi ini. 1970s.
Tapi hanya pada pertengahan 80an barulah ianya mengeluarkan superstar seperti Samo, Keith Haring dll lagi (sekadar menyebut beberapa nama kerana hanya kenal beberapa nama)
Dengan pengaruh Hip Hop graffiti art terus bercambah menggantikan budaya sub pop Hippies yang semakin tua.
Dan New York masih lagi centre of art world.

Jika 'hero' graffiti art didekad 80an berusaha untuk merempuh benteng galeri seni yang menawarkan pulangan wang yang lumayan, artist graffiti dekad baru terus struggle dan berselindung dibawah real underground. They try hard not to sell out.


New hero dalam graffiti art seperti banksy, Sherpard Fairey, Space Invaders berpegang teguh pada konsep underground disebalik mana itu.
Siapakah Banksy sebenarnya masih lagi menjadi tandatanya. Tiada siapa yang tahu.
Tapi yang pastinya nama mereka terus mekar dengan technic dan medium baru;stensil, poster, rubic cube dan lain-lain mula mendapat tempat.

Dan pada tahun December 2006, journalist Max Foster coin the term 'Banksy Effect' untuk melabelkan untuk fenomena art boom yang melanda kesan dari permintaan terhadap karya-karya street art ini .work2 stencil Banksy mula dijual pada harga 25 ribu pound sehingga 100 ribu pound. Satu jumlah yang besar untuk street artist.

Persoalannya ketika ini bukan lagi "Is Graffiti art an art or Vandalism?" tetapi is Graffiti Art should be remains Underground or its a Sell Out Profit?"

bagi Mr Brainstorm, yang kita ragui kemampuan artistiknya, Art is for sale.

And hes French.
Is MBM the new Andy Warhol?

Theres a thousand of docu on street art out there. Dubbed as 'the first world street art disaster movie ', Exit Through The Gift Shop is the most twist movie of all docu movie Ive ever seen.

Watch this movie . It will inspire u to get out, left your computer table, sign off your Facebook go outside and make art in the place where it belongs ;the street.

2 comments:

syahrulfikri said...

aku pernah dgr cite, dinding yg ade work graffiti banksy kena curi, dorang kopek dinding dan kemudian jual... aku sempat tgk grafiti banksy masa kat london :)

MOLOKO said...

Aku jumpa buku koleksi artwork mamat nie on sale kat urban outfitter London. 9.99 pound bro.. That's about $50 RM. Ada rumours- video klip latest thom yorke was shot a-la bansky. Tak sabaq nak tengok dude!