Sunday, March 7, 2010

Edward Albee's-The GOAT or Who is Sylvia?







Ada orang telah melakukan sesuatu yang gila.
.
Dia ajak aku present paper kat Hong Kong.
Aku? Present paper?
Di Hong Kong?
Aku bukanlah academik sangat nak present paper ni. Thesis pun tak siap-siap nak present paper....tulis blog bodoh macam ni bolehlah.
.
Hong Kong sudah sekian lama menjadi cathphrase untuk endjoke pada sesuatu yang tak serius. Tak percaya tanya P Ramlee dan Saloma.

SALOMA: nahlah ambiklah (menghulurkan duit pada P Ramlee)
P RAMLEE: Takpe Cik Saloma ayah saya baru kirim dari Hong Kong.

Semua yang tak real, semua yang tak serius berasal dari Hong Kong.

Apa aku nak buat kalau aku jumpa hero aku di Hong Kong? Wong Kar Wai, Tony Leung? Jackie Chan? Chow Sing Chi? Cukupkah dengan sekadar ucapan hello?
Mungkin aku tak akan cakap apa-apa dengan mereka. Sebab aku tak cakap Cantoneese dan mereka pun tak boleh berbahasa melayu. English? Oh were all hate foreign language ok.

Aku masih skeptikal dengan idea ini. Im indoor man. Buat apa aku nak pergi Hong Kong? Aku lebih suka duduk kat rumah dan tengok filem Jackie Chan terbaru.
Sana banyak lanun (Project A)
Banyak gangster ( Election)
hantu pun lompat-lompat (Mr vampire 2)
tapi takpe. Dia ajak aku present paper kat Hong Kong. belum present paper kat Universitiy of Columbia, Preston, Oxford....so mungkin sesuailah standard aku ke Hong Kong tu.

Aku diajak ke Hong Kong untuk present paper berkenaan translation yang aku buat pada Caucation Chalk Circle tahun lalu.
Aku tahu problem yang akan melanda. Nak mintak fund, kena menyembah sana kena menyembah sini. Itu yang leceh. Siapa yang nak uruskan tu? Aku jugak. Ingat sape? Cecillia Chueng? Oh please dia bukan academician ok!

Hong Kong? Jawabnya makan maggilah aku hari-hari. Nak pi McDonald diaraong pun rasa segan silu. Pork free? Yeah. Tapi mereka tak tahu ke aku hanya boleh makan ayam yang disembelih oleh Pak Kassim, Pak Hamid?

Taiwan takpe. Taiwan aku boleh pergi. Taiwan banyak gay sikit....

Pedulikan tentang fund dulu. Yang penting aku kena siap paper tu dulu. Kalau universiti tak bagi duit nak pergi aku boleh naik tongkang no problem.
Walaupun sebenarnya hati meronta-ronta nak duduk kat rumah je.

Lalu aku pun buat apa yang orang nak buat research buat. Aku pergi library. Aku cari buku Brecht. Tapi betapa terkejutnya aku bila dapati hampir kesemua buku Brecht habis dipinjam. Eh sejak bila student Melayu mula baca buku ni?

Jenuh aku cari memang takde buku dia. Sold out.

Ketika aku membelek buku tu aku ternampak sebuah buku yang dulu membuatkan hati aku dicuit dengan penuh gundah gulana. Edward Albee’s The GOAT or Who is Sylvia? .Play ini menang Tony Award for best play pada tahun 2002. that’s like winning best screeplay in Oscar ok. Tahu apa maksudnya? Maksudnya it a must read. Dulu aku skeptikal juga. Kerana setelah Whos Afraid of Virgina Woolf, Zoo Story dan Three Tall Women setakat mana Edward Albee mampu membuat kejutan lagi pada aku.
Lalu aku pun baca buku ni. Dan memang cilake. Edward Albee memang cilake. Sial ah dia ni hebat sial.

Itu tahun lalu.

Hari ini aku terlihat semula buku ini terselit celah-celah buku yang lain. Seolah-olah meminta-minta aku untuk mengambilnya. Well, alang2 aku pergi ke library i must have borrow some books. Aku pun pinjam buku ni. Aku bawaknya ke kaunter pinjaman.
Hanya ada 1 cop pemulangan sahaja pada buku ini. Bermaksud sejak aku pinjamnya pada kali terkahir tahun lepas takde budak Teka yang pinjam buku ni. Budak TEKA tak minat Goat ke? Tajuknya tak seksi ek? (bacalah dulu buku ni ok baru kau tau apa itu seksi sebenarnya ok)

Bila aku sampai kerumah aku belek2 buku ini lagi. Kemudian baru aku perasan sesuatu;sesuatu yang mengejutkan aku.

Tarikh Akhir pinjaman pada tahun lepas ialah 2 April 2009.
Tarikh akhir pinjaman yang dicop oleh pekerja library itu tadi adalah 2 April 2010!


Scary huh? Sekarang baru aku tahu apa rasa Jim Carrey dalam filem Number 23. Suratan atau kebetulan?. beacause Im such a romantic guy, i consider this as faith. A Rendezvous with scary number.



7 comments:

syahrulfikri said...

wow best... itula takdir nama nye...

saat omar said...

apa best? raja Lawak Final?

MOLOKO said...

Halal food suprisingly senang dapat kat HK..or mkn Vege MENU..aku xpernah or Cuba fikir minyak apa yang diorang pakai.. Aku belasah je bro..I'm not a meat eater!

Bila nak berlepas?

C@h@ya!!!! @ intan yg cute!!! said...

haduuiii..
tkut la plak...
bla dgr tarikh yg sma ni...
cm filem "knowing" je..

Anonymous said...

Bulan 6...itupun kalau dpt fund :D...malas jerrr nak pi aih...

-Saat

Vitamin said...

dapat ke hong kong ke?

Anonymous said...

Vitamin...Hong Kong tak confirm lagi...baru berjinak2 nak apply.

-Saat